Návštěvníci se seznamují s výukou a činností Integrované střední školy ve Slaném. Foto Vladimír Rogl.
Jak jsme informovali v posledním čísle Slánských listů, připravilo ředitelství Integrované střední školy ve Slaném na poslední listopadový pátek a sobotu „Den otevřených dveří.“ Dlouholetý ředitel této školy Ing. Lubomír Stříbrský tyto „návštěvní“ dny s mírnou nadsázkou nazývá seznamovacím večírkem.
Tradice učňovského školství ve Slaném sahá až do konce devatenáctého století a díky své pověsti se o slánském „učňáku“ ví jak mezi dětmi, které opouštějí v tomto školním roce základní školu, tak i mezi jejich rodiči. I to je důvod, proč v tyto dny do školy přicházejí v hojném počtu zájemci, aby si prohlédli učebny a dílny a současně se seznámili se i s požadavky a nároky na adepty nabízených povolání. Každoroční přísun žáků je stejný jako počet žáků, kteří odcházejí s výučním listem. Loni a letos to je přes 135 nově vyučených mladých lidí, kteří mají na trhu práce docela slušnou šanci uspět.
Ředitel Integrované střední školy Ing. Stříbrský dále Slánským listům sdělil: „Oproti minulým letům na základě požadavků podnikatelů a podniků budeme otevírat obor ‚zámečnická výroba ve stavebnictví‘ a ‚zámečnická výroba pro údržbu.‘ To jsou obory, kde bude v každé třídě po čtrnácti dětech. Jsou to obory velmi žádané. Celou třídu – to je třicet žáků - otevíráme v oboru kuchař, po půlce třídy prodavače a cukráře, protože větší počet by nacházel hůř uplatnění při hledání pracovních příležitostí. Stejně tak otevíráme po půlce třídy automechaniky a zámečníky. Zámečníci jsou sice vyhledávání, ale bohužel mezi dětmi o tento obor není až tak velký zájem jak by si zasloužil. Po půlce třídy máme ještě truhláře a instalatéry, jejichž uplatnění je rovněž perspektivní. Kromě těchto oborů budeme otevírat pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, kteří k nám přicházejí ze speciálních škol, případně z nižších ročníků základních škol – a to jsou kuchařské práce a zmíněné zámečnické práce jak ve stavebnictví tak i ve strojírenství. Od každého oboru jedna třída po čtrnácti dětech. Tato čísla se nám daří už několik let permanentně naplňovat.“
Slánská Integrovaná střední škola má oproti jiným školám podobného typu i tu nespornou výhodu, že umožňuje svým žákům včasný návrat po výuce domů. Ing. Stříbrský k tomu dodává: „Naše zásada je vybudovat a udržet trend a typ školy trochu víc rodinný to znamená mít k těm dětem trochu jiný přístup než příliš strohý. Hlavně však děláme všechno proto, aby děti, které patří stále ještě do rodiny, měly režim tuto skutečnost respektující. Začínáme krátce před osmou hodinou, aby doprava sem školními autobusy byla co nejjednodušší je naprosto jednoduché a končíme tak, aby nejpozději ve dvě opouštěly školní budovu a v půl třetí mohou sedět v autobuse směřujícím domů.“
V pátek kolem patnácté hodiny je ve škole už docela čilý provoz. Žáci, kteří letos opouštějí lavice základních škol přicházejí často s oběma rodiči a seznamují se s možnostmi, které škola nabízí. Prohlížejí si výrobky učňů či moderně vybavené učebny. A sledují prezentace jednotlivých učebních oborů na velkých obrazovkách. Zvláštní pozornosti se těšily praktické ukázky žáků druhého a třetího ročníku oboru kuchař-číšník. Jen namátkou můžeme obdivovat téměř umělecké vyřezávání ovoce trojice žáků Lucie Liškové, Ondřeje Šindeláře a Karolíny Kiliášové z druhého ročníku oboru kuchař-číšník, krásně prostřené stoly nebo téměř eskamotérské žonglování budoucího barmana Martina Libotovského – jinak žáka třetího ročníku stejného oboru. Není proto ani divu, že o tento obor bývá už pravidelně enormní zájem jak dětí tak i jejich rodičů. Stranou ale nezůstávají ani obory ostatní, možná jen o něco méně atraktivní.
Každoroční pravidelný zájem o učňovské školství nepolevuje a je vlastně signálem, že šikovné ruce a chytré hlavy budou mít v té naši české kotlině stále budoucnost.
Vladimír Rogl
30. 11. 2009, 16:14
Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.
Určitě ano
42.98%
Spíše ano
17.73%
Spíše ne
15.32%
V žádném případě
23.97%
12. 10. 2017, 12:10
12. 10. 2017, 12:08
12. 10. 2017, 12:01