Klikněte zde
Dobré odpoledne, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je čtvrtek 21. listopadu 2024 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

Jak se vaří ve slánské nemocnici

Kliknutím zvětšit
Kuchařský kolektiv slánské nemocniční kuchyně. Foto Zdeněk Tvrdek

O slánské nemocnici se v médiích často píše. Oprávněně, neboť výkony tamních lékařů a sester jsou na vysoké úrovni. Nicméně jedno z pracovišť bylo zatím pro čtenářskou veřejnost tabu. Jde o kuchyni slánské nemocnice. Informace o tom, jak je zde připravována strava pro nemocné, nám podala Eva Hartmanová, vedoucí stravovacího úseku nemocnice.

Pro pacienty zde denně připravují na 200 snídaní, stejně tolik obědů a večeří. Navíc zhruba 150 obědů pro zaměstnance. K snídani je podáváno pečivo, máslo, střídá se med s džemem. V neděli místo rohlíků či housek je ke kávě či čaji vánočka. Diabetici dostávají například ovoce, sýr, šunku či paštiku. K obědu jsou připravována jídla, některá s podivnými jmény: šetřící, kašovitá, racionální, seniorská, jídlo pro těhotné a pro děti. Pro vysvětlení: strava šetřící je dietní jídlo, jímž se šetří například žaludek pacienta po operaci.

V kuchyni pracuje osm plně kvalifikovaných kuchařek a tři pomocnice. Povětšině každá řadu let. „Náš kolektiv se téměř nemění“, poznamenává k tomu Eva Hartmanová. „Odchází se z něj leda do důchodu. S vedoucí kuchařkou Jaroslavou Jiráčkovou jsem tu již 17 let. Nejdéle Jaroslava Krebsová, již více než 20 roků“.

Měli jsme za to, že každá z kuchařek připravuje každodenně stejné jídlo. Jedna že dělá diety, jiná polévky, další přílohy, atd. Ale vedoucí kuchařka dbá na to, aby se při vaření jídel střídaly, aby každá zkusila všechno. Suroviny, z kterých jídla vaří, jsou kvalitní. Třeba maso dostávají dennodenně čerstvé. Když se přece jen stane, že dostanou něco horšího, stačí zvednout telefon a dodavatel rychle zjedná nápravu. „Respektují, že vaříme pro nemocné“, poznamenává Eva Hartmanová. „Se všemi máme velmi dobrý dlouholetý vztah“.

Jídelníček, který vedoucí stravovacího úseku připravuje s týdenním předstihem prozrazoval, že dnes k obědu na racionální výživu bude kapustový karbanátek s bramborem nebo cikánský guláš s těstovinami. K večeři vaječná amoleta s bramborem. Na dietu někomu pečené kuře, jinému špagety po italsku či hovězí guláš s těstovinami. Podle povahy nemoci. Na vysvětlenou: jídla racionální jsou ta, která si v nemocnici může dopřát relativně zdravý člověk, například pacient se zlomenou nohou… Může dokonce dostat i knedlo, vepřo, zelo, i takovou dobrotu v nemocniční kuchyni občas vaří. Ale jen s masem libovým, „Bůček dáváme leda do mletého masa“, směje se Eva Hartmanová otázce, zda se někdy na talíři objeví také tlusté. Za dlouhá léta praxe již vědí, co pacientům nejvíc chutná: svíčková, hamburská, rajská, vepřový řízek…

Nemocnice ale není tříhvězdičkový hotel. Tady je to především o dietách. Lékař určí dietu, pomocnice z každého oddělení přinesou vedoucí stravovacího úseku rozpis kolik a jakých diet na oddělení mají. Dá si je ze všech oddělení dohromady a roztřídí tak, aby to v kuchyni měli s jejich přípravou co nejednoduší.

Krátce před desátou hodinou se jdeme podívat do kuchyně. Musíme ovšem zůstat na jejím kraji, dovnitř žádný civil nesmí. Hygiena je zde přísně dodržována. Všechno kolem svítí čistotou. Uvnitř vrcholil finiš dovařování jídel. Obdivovali jsme perfektní sehranost kuchařek; všechny byly v čistém bílém oblečení, na hlavě se sítěnými čepicemi. Aby jediný vlásek nepadl do kotle…Každá přesně věděla kam se vrtnout, co má dělat. Potom Eva Hartmanová ještě jídla ochutnala; i to patří mezi její povinnosti. K žádné opravě kuchařinky nevybídla. Výdej obědů pro jednotlivá nemocniční oddělení je od 11:30 do 12:00 hodin. Jídlo je ukládáno do vyhřívaných vozíků, na oddělení ho přebírá staniční sestra a potom je roznášeno na pokoje k pacientům. Snídaně jsou vydávány od 7.00 do 7.30 hodin, večeře od 17.00 do 17.30 hodin.

Cestou od kuchařek nám přála náhoda, potkali jsme ředitele slánské nemocnice MUDr. Jiřího Šimáka. Jak on vidí činnost nemocniční kuchyně?

„Z toho, co jsem slyšel od pacientů i našich zaměstnanců je kvalita stravy v nemocnici chválena. Že si uvědomujeme význam nemocniční kuchyně pro celou nemocnici dokazuje i letošní již skončená rekonstrukce kuchyně, kde jsme předělali vzduchotechniku, topení, elektrické vedení; nová je i podlaha a obložení stěn. Postupně byly vyměněny čtyři kotle. Není to poslední investice do tohoto zařízení, naší snahou je a bude, aby i svým vzhledem a vybavením bylo srovnatelné s jinými nemocničními kuchyněmi“.

Staré české přísloví říká: „Kde se dobře vaří, tam se dobře daří“. Tohle přísloví povšechně pro nemocnice platí napůl. Spíš jen jeho první polovina. Protože, marná sláva i přes značnou péči lékařů a sestřiček, jejich obětavost, šikovnost, ten nevděčný pacient přece jen rád pospíchá domů… Nicméně je důležité a my si to potvrdili, že ten, kdo se dostane do slánské nemocnice, nemusí mít obavy, že se mu snad nedostane dobré stravy.

Zdeněk Tvrdek
28. 12. 2011, 10:44


Komentáře:

Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.

Dnes má svátek Cecílie
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

42.98%

Spíše ano
graf

17.73%

Spíše ne
graf

15.32%

V žádném případě
graf

23.97%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 3283
+-
 
Zprávičky

Založení houbařského spolku

12. 10. 2017, 12:10

Betlémské světlo

12. 10. 2017, 12:08

Tak přece demolice nebude!

12. 10. 2017, 12:01

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát