Pánové Jaroslav Štěpánek (vlevo) s Davidem Zbořilem při rožnění letošního uherského býka. Foto Vladimír Rogl.
Po dokončení výstavby františkánského konventu ve Slaném proběhlo 13. srpna 1662 vysvěcení kláštera, což byla pro Slaný a celé jeho okolí velká událost. Při této příležitosti uspořádal nejvyšší pražský purkrabí a smečenský hrabě Bernard Ignác z Martinic pro veškerý slánský lid hostinu na slánském rynku. Tehdy také dal rožnit uherského býka s pozlacenými rohy, který byl vycpán rozličnou drůbeží. Na rynku se čepovalo slánské pivo a podávalo červené i bílé víno. Tuto událost si připomínáme také proto, že i uprostřed tehdejšího nelehkého života v tomto regionu krátce po třicetileté válce, se našel důvod k radosti a ke společnému setkání slánských měšťanů a lidí z širokého okolí.
Tato tradice z roku 1662 byla obnovena v roce 2006 při návštěvě prezidentů Viszegradské čtyřky ve Slaném a letos se toto rožnění na Masarykově náměstí konalo - v rámci Dnů evropského dědictví v sobotu 11. září - tedy už po páté. Letošní uherský neboli martinický býk vážil 170 kg a byl „vychován“ u Kvapilů v Řisutech. Jeho rožnění se už po druhé ujal nájemce restaurace U Přemysla ve Slaném pan Jaroslav Štěpánek se svým pomocníkem Davidem Zbořilem. Býk se začal opékat už ráno v půl páté a kolem poledne se už odkrajovaly první propečené plátky křehkého masa. Veterinární správa bohužel nepovolila vystavit býčí hlavu s pozlacenými rohy, aby návaznost na tuto starou tradici byla ještě více autentická.
Vladimír Rogl
12. 09. 2010, 09:22
Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.
Určitě ano
42.98%
Spíše ano
17.73%
Spíše ne
15.32%
V žádném případě
23.97%
12. 10. 2017, 12:10
12. 10. 2017, 12:08
12. 10. 2017, 12:01