Petr Rychtařík u obřích sudů se znakem kvíckého vinařství. Foto Zdeněk Tvrdek
Nedávno v televizi si vinaři z Moravy pochvalovali, jak skvělou úrodu měli letos. Hrozny byly krásně vybarvené, zralé, slaďoučké a bylo jich dost.
V Kvíci u Slaného je vinařství, které provozují Petr Rychtařík a Jana Isopová. Byli jsme zvědavi, zda i oni ze své vinice sklidili tak bohatou, kvalitní úrodu.
„Na rozdíl od Moravy byla v Čechách úroda hroznů nízká,“ slyšeli jsme překvapivou odpověď Petra Rychtaříka. „Na vině byly jarní mrazy, které velmi poškodily květy révy. Zůstalo a sklidilo se 10 až 40 procent úrody; u nás ve Slaném 10 až 15 procent. Zatímco jindy dá plodný vinohrad 40 až 50 metráků hroznů z hektaru, letos jsme sklidili jen 5 až 6 metráků z hektaru. Nejhůře dopadlo Mělnicko, tam vinaři téměř vůbec nesklízeli.“
Pokud jde o kvalitu hroznů, to už se Petr Rychtařík s vinaři z Moravy shoduje. „Ano i u nás byla báječná“, přikyvuje slánský vinař. „Díky sluneční záplavě začátkem podzimu dostaly hrozny výtečnou cukernatost a dostatek aromatických látek, zbavily se svojí kyselosti. Cukry a kyseliny musejí být ve víně vyvážené, jinak by nebylo dobré.“
Nicméně, že by po letošní neúrodě zely sudy ve kvíckém vinařství prázdnotou, takové nebezpečí nehrozí. Ti, co mají rádi slánské vínečko, zkrátka nepřijdou. Pomohou zásoby z minula. Letošní úrodu zpracují hlavně do lahví; vzhledem ke kvalitě hroznů, především k jejich vysoké cukernatosti, z nich bude skvělé přívlastkové víno.
Když v roce 1997 v Kvíci začínali, měli jen malou viničku a hodně nadšení. To jim zůstalo. Dnes již révu pěstují na ploše 15 ha. Ročně vyrobí až 50 tisíc litrů lahodného červeného a bílého moku osmnácti různých značek. Samozřejmě, že i letos přišli s oblíbeným burčákem, po něm se jen „zaprášilo“; pochutnali si na něm i návštěvníci lidové slavnosti na slánském náměstí při rožnění martinického býka.
Jako každým rokem i v roce příštím budou v prostorách vinařství ve Kvíci dvě ochutnávky vín. 18. února ochutnávka slánských mladých vín; svým vínem se bude prezentovat i ovocnář pan Hubáček, který ho pěstuje na menší vinici a technologicky mu ho zpracovávají ve Kvíci; a 21. a 22. dubna to bude již 8. ročník ochutnávky vín s účastí vinařů z téměř celých Čech.
Zdeněk Tvrdek
05. 12. 2011, 17:11
Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.
Určitě ano
42.98%
Spíše ano
17.73%
Spíše ne
15.32%
V žádném případě
23.97%
12. 10. 2017, 12:10
12. 10. 2017, 12:08
12. 10. 2017, 12:01