Klikněte zde
Dobré odpoledne, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je čtvrtek 21. listopadu 2024 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

Máte chuť na výtečné kysané zelí a zelné saláty?

Kliknutím zvětšit
Majitel firmy Ondřej Plechatý. Foto Libor Pošta

Stále větší oblibě strávníků se dnes těší pochutiny připravené ze zelí – zelné saláty a kysané zelí. O tom, že jsou nejen dobré, ale i zdravé, není nejmenších pochyb. Jedněmi z jejich největších producentů jsou Plechatí z Budenic na Zlonicku, kteří si zelí sami pěstují na osmi hektarech a ročně ho sklidí až 800 tun, a u pěstování a zpracování zelí jejich aktivity rozhodně nekončí. Na čtyřech hektarech pěstují hrách na lusky a na 25ti hektarech dýně, které z velké části dodávají do velkoobchodu v Praze.

Firma Plechatých byla založena hned v roce 1989, a prakticky navázala na pěstitelské činnosti, kterým se Jitka a Karel Plechatí – rodiče majitele firmy Ondřeje Plechatého, věnovali již od roku 1972. Více mi o tom prozradila maminka Ondřeje, paní Jitka: „Pěstováním sadby zeleniny, a to ve Zlonicích, jsme se s mužem Karlem zabývali již na začátku 70. let. Když jsme se v roce 1978 přestěhovali ze Slaného do Budenic, kde jsme koupili dům, začali jsme nejen s jeho rekonstrukcí, ale i s postupným přenesením našich pěstitelských aktivit ze Zlonic do této lokality. V roce 1979 se nám narodil syn Ondřej, a abychom vše lépe zvládali, manželovi rodiče se rozhodli přistěhovat se k nám z Úštěku a vypomáhat nám. Zpočátku jsme totiž vše dělali při práci. Ale později jsme se již věnovali jen této činnosti, a navíc jsme začali ve větším pěstovat zelí, květák, rajčata, okurky, a věnovali jsme se třeba i pěstování růží k řezu.“

Po změně společenských poměrů a založení firmy koupili Plechatí špýchar, nacházející se kousek za zámkem v Šlapanicích, a se záměrem poměrně velkou produkci zelí i zpracovávat, přestavěli jej na sklad a krouhárnu zelí. Zde v osmi velkých bazénech vzniká výtečné kysané zelí, které se šlape stále klasicky, čili po staru v holínkách, a zraje celých 6 neděl.

Zelné saláty mají původ v kádích, ve kterých je krouhané zelí nakládáno do speciálních nálevů různých příchutí. Zelných salátů připravují hned několik – křenový, feferonkový, kapiový, koprový a míchaný. Prodávají je v plastových kelímcích o objemu 0,5, 1 litr a třílitrových lahvích, stejně tak kysané zelí, které je ještě navíc nabízeno v 5 kg pytlích. A zelné saláty mají skutečně výborné, o čemž jsem se mohl přesvědčit i já. Můj počáteční záměr feferonkový zelný salát jen ochutnat se po chvíli změnil v nervózní klepání lžičky na dno plastové nádobky. Těm, kteří si kysané zelí či zelné saláty vyrábějí sami, mohou nabídnout tzv. krouhanku.

V říjnu vrcholí sklizeň dýní a Plechatí se v tomto měsíci točí prakticky jen kolem nich. Dýně se dají využít mnoha způsoby – z jejich dužiny jsou výtečné kompoty, především z velkých dýní, vhodné jsou též na přípravu polévek, či při grilování. Strašidelné řádění na konci října, čili Halloween, si bez dýní s typicky oranžovým povrchem také neumíme představit. Vyrábějí se z nich různí strašáci, masky, ale mohou posloužit i jako poměrně efektní dekorace na zahradách, zahradních terasách atp. Upotřebit se dají i při různých školních akcích, či při slavnostech obcí a měst.

Protože Budenice se nacházejí v oblasti, kterou stále častěji postihují poměrně dlouhá období sucha, rozhodli se Plechatí ve svém areálu zřídit též závlahovou nádrž, čehož se ujala paní Jitka. Od realizace tohoto projektu, v jejich režii – zvládli jej bez dotací, ji neodradilo ani to, když musela tři a půl roku „vyběhávat“ stavební povolení. Od roku 2013 jejich pole tak již netrpí nedostatkem vláhy.

Ač Plechatí museli během své pěstitelské či zpracovatelské činnosti překonat řadu problémů, zdaleka největší zkouškou, ne-li peklem, prošli v květnu letošního roku. Nebývale silný přívalový déšť, doprovázený obrovskými kroupami, zničil jak velkou část jejich úrody, tak i poničil jejich rodinné i firemní zázemí. Vše navíc proběhlo ve dvou vlnách: 23. a 30. května. Více mi o tom sdělil Ondřej Plechatý: „Kdo tohle nezažil, nemůže nikdy uvěřit. Z protilehlého svahu se k nám po cestě valila obrovská lavina bahna a vůbec všeho, co s sebou strhla, a prohnala se nebývalou silou přes naše stavení a přilehlé pozemky. Moc nechybělo, a strhla i mě, když jsem se snažil zachránit, co se dalo. Všechny sklepy jsme měli až téměř po strop plné bahna a všemožného bordelu, vše, co v tu dobu rostlo na polích, bylo zcela zničené. Z krásného hrachu, který jsme pěstovali na čtyřech hektarech, a za týden se měl sklízet, zbyla jen řezanka. Ze 4 ha vzešlého zelí taktéž...“

Ani to však Ondřeje Plechatého a jeho rodinu nezlomilo, a okamžitě se pustili do oprav, úklidových prací a obnovy zničeného porostu zelí. Dnes je jedinou připomínkou této kalamity obrovská hromada již vyschlého bahna na dvoře protějšího statku, které sem navozili ze sklepů. Vlivem zničeného porostu zelí, které předtím zaseli na 4 ha a jehož úroda se měla zpracovávat jako první, se také posunul termín zahájení prodeje kysaného zelí a zelných salátů – z počátku září na začátek 3. dekády tohoto měsíce. Dnes je v budenické prodejně kysaného zelí a zelných salátů dostatek a zákazníci mohou kdykoliv přijet, a to až do konce dubna příštího roku.

Další informace, třeba o tom, kde se dá kysané zelí a zelné saláty od Plechatých ještě sehnat, získáte na www.krouharna.cz, nebo také na tel. 722 053 453 a 312 591 275. Komunikovat lze i prostřednictvím e-mailu: info@krouharna.cz.


Libor Pošta
19. 10. 2016, 10:48


Komentáře:

Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.

Dnes má svátek Cecílie
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

42.98%

Spíše ano
graf

17.73%

Spíše ne
graf

15.32%

V žádném případě
graf

23.97%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 3283
+-
 
Zprávičky

Založení houbařského spolku

12. 10. 2017, 12:10

Betlémské světlo

12. 10. 2017, 12:08

Tak přece demolice nebude!

12. 10. 2017, 12:01

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát