Jedno z polí, na kterém Plechatí pěstují dýně. V pozadí závlahová nádrž. Foto Libor Pošta
Krouhárna Plechatých je u nás jedním z největších producentů kysaného zelí a výtečných zelných salátů. Zelí si sami pěstují na devíti hektarech a každý rok ho sklidí až 700 tun! Na jejich polích můžeme objevit též hrách na lusky a především dýně, které pěstují na cca 25 hektarech.
Velkou úrodu zelí zpracovávají ve špýcharu, přestavěném na sklad a krouhárnu zelí. Nachází se kousek za šlapanickým zámkem. Zde v osmi velkých bazénech vzniká kysané zelí, které se šlape stále klasicky – v holínkách, a zraje celých 6 neděl.
Zelné saláty se vyrábějí v soudkách. V nich se krouhané zelí nakládá do speciálních nálevů různých příchutí. Křenový, feferonkový, kapiový, koprový a míchaný salát pak nabízejí v plastových kelímcích (0.5 a 1 kg), a také v třílitrových lahvích. V tomtéž balení nabízejí i kysané zelí, které si zákazník může odvézt i v 5 kg pytlích.
To, že jejich produkty - zelné saláty a kysané zelí, jsou nabízeny v prvotřídní kvalitě, dokládá letošní ocenění v soutěži Zelí roku, která je každoročně vyhlašována na Zahradě Čech v Litoměřicích. Plechatí za svůj produkt Budenické kysané zelí na 9. ročníku této soutěže získali jedno z předních umístění!
Všechny výše uvedené produkty Krouhárny Plechatých si můžete přibližně do konce dubna příštího roku zakoupit ve firemní prodejně v Budenicích. Další informace, např. o tom, kde se zelné saláty a kysané zelí od Plechatých dá ještě sehnat či koupit, získáte na www.krouharna.cz. Volat můžete na tel.: 722 053 453 nebo 312 591 275. Kontakt je možný i přes e-mail: info@krouharna.cz.
Libor Pošta
12. 10. 2017, 12:14
Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.
Určitě ano
42.98%
Spíše ano
17.73%
Spíše ne
15.32%
V žádném případě
23.97%
12. 10. 2017, 12:10
12. 10. 2017, 12:08
12. 10. 2017, 12:01