Provozovatel malíkovické hospůdky Ivan Hájek za výčepním pultem. Foto Libor Pošta
Na začátku letošního roku byla v Malíkovicích otevřena hospoda, jakou se řada obcí v širokém okolí Malíkovic určitě pyšnit nemůže. A hned vedle této restaurace malý obchůdek s potravinami, na který obyvatelé Malíkovic a Čanovic tak dlouho čekali. S Ivanem Hájkem, provozovatelem restaurace a vedlejšího obchůdku, jsem hovořil krátce před Velikonocemi:
Jak se zrodila myšlenka provozovat hospodu a obchůdek v Malíkovicích?
Asi před rokem se v Malíkovicích konala slavnost, a bývalý starosta požádal moji dceru, zda by jim na této akci vypomohla s obsluhou hostů. Když mně pak sdělila, že hosté ji na této slavnosti říkali, jak by byli strašně rádi, kdyby byla v Malíkovicích konečně otevřena nějaká pořádná hospoda, a po následné konzultaci přímo s paní Heinekenovou, která mně provozování restaurace v Malíkovicích doporučila, jsem se rozhodl, že to zkusím.
Měl jste již zkušenosti s provozováním něčeho obdobného?
Ano, byl jsem provozní baru Alma ve Slaném, a také jsem provozoval stánek s občerstvením ve slánské plavecké hale. Takže jsem v tomto oboru prošel určitou provozní praxí, kterou jsem se rozhodl zúročit právě v nově otevřené malíkovické restauraci.
Předpokládám, že dům a vůbec celý areál nové restaurace je vlastnictvím obce...
Ano, dům, který se v Malíkovicích nalézá prakticky na návsi, kousek za autobusovou zastávkou, je vlastnictvím obce Malíkovice. Ta se ho rozhodla postavit právě pro provozování restaurace, a vypsala na provozovatele této hospody výběrové řízení, které rozhodlo či určilo, že hospodu povede moje rodina.
Vedle pozice šéfa restaurace ještě vedete firmu, a tak věřím, že rodinní příslušníci Vám tady vydatně pomáhají...
Určitě, na manželku a obě dcery se mohu plně spolehnout. Bez nich by to prostě nešlo.
Jaké byly první ohlasy místních, ale i přespolních na otevření malíkovické restaurace?
Myslím, že jak obyvatelé Malíkovic a Čanovic, tak i lidé z okolních měst a obcí otevření této restaurace velmi uvítali, o čemž svědčí stále se zvyšující návštěvnost. Jezdí k nám i dost lidí z Prahy.
Jaká je kapacita vaší hospůdky, včetně zahradní restaurace?
V naší restauraci můžeme pohostit zhruba 40 návštěvníků a do zahradní restaurace „usadíme“ kolem 30 lidí.
Koukám, že tady i vaříte. Co můžete hostům nabídnout?
Našim hostům můžeme nabídnout řadu chuťovek k pivu, např, utopence, nakládaný hermelín, cibulové kroužky, bramboráčky, grilované klobásy atp., a samozřejmě i hlavní jídla. Z nich v našem jídelním lístku nejčastěji objevíte smažený sýr, či hermelín, smažený květák, rybí filé, a to jak s klasickým bramborem, tak i s jakoukoliv další přílohou. Naši hosté si mohou dále pochutnat i na marinovaných žebrech, grilovaných kuřecích křídlech, hamburgerech, tortillách a pizzách.
Co se týče kuchyně, či vyvařování, máte do budoucna nějaké další plány?
Ano, v našem areálu chceme v blízké budoucnosti zprovoznit novou kuchyni, jejíž součástí bude i cukrářská výrobna. Takže později si naši hosté pochutnají i na klasických českých jídlech, a ti, kteří si potrpí na sladkostech, i na cukrářských výrobcích, které budeme distribuovat také do různých hotelových či jiných komplexů.
Na čepu máte Březňák. Uvažuje i o jiných značkách a budete tady nabízet i nějaká speciální piva?
Přemýšlím o tom, že bych v naší hospůdce ještě čepoval Velkopopovického Kozla 11°, a co se týče speciálů, tak bych příležitostně měl na čepu i jiná piva.
Prostředí je v této hospůdce velice příjemné a útulné, jako stvořené pro různé společenské akce. Co všechno můžete v tomto ohledu případným zájemcům nabídnout?
Myslím, že v areálu naší restaurace můžeme uspořádat mnohé společenské akce, např. svatby, promoce, firemní večírky, oslavy narozenin, lidé zde mohou oslavit i různé životní úspěchy atp.
Jaké máte plány se zahradní restaurací, respektive s prostorem k ní přilehlým?
V tomto prostoru vznikne jakýsi taneční parket a zastřené pódium pro muzikanty. A protože zde budeme pořádat i různé hudební akce, využijeme pro jejich konání, zvláště v letním období, i tento prostor. Chceme tu pořádat i různé grilovací akce. Lidé si přinesou nějaké maso na grilování, a mohou si ho u nás ve stylu domácího pikniku ugrilovat.
Kdy máte ve Vaší hospůdce otevřeno?
V pondělí až pátek máme otevřeno od 18.00 do 24.00, o víkend od 13.00 do 24.00.
Jaký sortiment zboží nabízíte ve vedlejším obchůdku?
To je spíše taková „zapomněnka“, ve které si lidé mohou dokoupit určité základní potraviny, které si zapomněli koupit v nějakém marketu.
Slyšel jsem, že případní zájemci si u vás mohou objednat i nákup, který jim připravíte...
Ano, to je pravda. Když mi někdo předá soupis nějakého zboží, tak druhý den si zákazník může nákup u nás vyzvednout.
Libor Pošta
15. 06. 2019, 12:15
Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.
Určitě ano
43.00%
Spíše ano
17.72%
Spíše ne
15.32%
V žádném případě
23.96%
12. 10. 2017, 12:10
12. 10. 2017, 12:08
12. 10. 2017, 12:01