Klikněte zde
Dobrý den, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je čtvrtek 21. listopadu 2024 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

Diabetologická poradna

Podceňování nemoci, jako je cukrovka, může vést k vážným zdravotním problémům a nebo dokonce ke zkrácení našeho života! A proto neváhejte ptát se na vše, co Vás o této chorobě zajímá.

Foto poradce MUDr. Vladimír Lelek (nar.1969), slánský patriot, vystudoval nejdříve Gymnázium Václava Beneše Třebízského ve Slaném a následně i Fakultu všeobecného lékařství University Karlovy v Praze. V letech 1994 až 2004 působil na 1. interně Fakultní nemocnice Bulovka Praha, nejdříve jako lékař na příjmové ambulanci, pak lékař lůžkového oddělení a nakonec po 2. interní atestaci v roce 2002 jako lékař jednotky intenzivní péče. V roce 2004 se vrátil do Slaného, kde převzal práci po své mamince v soukromé interní a diabetologické ordinaci v Poliklinice ve Slaném, kde pracuje dosud. V roce 2007 složil atestaci z diabetologie a je držitelem primářské licence z interního lékařství 2. stupně.




napište číslo tři tisíce tři sta třicet tři

Otázka:
Ivana Plecitá, 16. 09. 2013, 09:39
Díky za nic.

Otázka:
Ivana Plecitá, 24. 06. 2013, 13:36
Dobrý den, čím je prosím způsobeno, že cukrovkářům jsou velmi často amputovány prsty u nohou, pak další kus nohy, celá noha...jsou ořezáváni jak prasklá tužka. Děkuji

Otázka:
iveta koprivova, 14. 03. 2013, 13:38
přijímáte nové pacienty přestěhovala jsem se z Kladna

Odpověď:
18. 03. 2013, 14:19

Pacienty přijímáme. Můžete se objednat na telefoním čísle 312 520868, nebo přímo na ordinaci diabetologie a interny v Poliklinice Slaný.

Otázka:
perla, 21. 12. 2012, 21:51
Dobry den. Je mozne aby 6 rocne dieta dostalo cca pol roka od detskeho ockovania diabetus 1 stupna? Moze ockovanie spustit diabetes? Stalo sa to u nas v rodine a nik v sirom okoli netrpel a nema tuto chorobu. Da sa v dnesnej dobe zistit co spusta diabetes 1 stupna a ako tomu predist? Tiez som sa docitala ze su to virusove choroby,o ake sa jedna? Dakujem za odpoved

Otázka:
jaroslava, 11. 05. 2012, 15:39
Dobrý den pane doktore ,jsem začínající diabetik stále zápasím s cukrem ,který mám kolísavý.Neumím si stále upravit své stravování .Užívám tablety Glyclada a prášek Glucophage večer mám cukr jak má být ,ale ráno zase je hladina vyšší nevím co dělám špatně co dělat abych cukr snížila děkuji za radu

Odpověď:
27. 05. 2012, 11:18

Dobrý den, problém, který mi popisujete, má poměrně hodně diabetiků. Nazívá se " fenomen úsvitu". Jedná se o ranní vzestupy glykemie, které jsou způsobeny ranním vzestupem hormonů, které působí proti insulinu (jedná se hlavně o růstový hormon a o kortizol). K tomuto problému většinou dochází více u hůře kompenzovaných diabetiků, kteří mají delší dobu vyšší hodnoty glykemie. Někdy je tento problém způsoben také nočním poklesem glykemie až k hypoglykemii, ale to asi nebude Váš případ, neboť tento problém nastává u diabetiků léčených insulinem. Pro zlepšení těchto ranních hyperglykemií je vhodné zlepšit dietní opatření a zintenzivnit terapii diabetu. někdy je vhodná večerní aplikace déle-působícího insulinu, který sníží ranní hyperglykemie.

Pro podrobnější odpověď můžete kdykoli navštívit naší diabetologickou ambulanci v Poliklinice.

Otázka:
Honza, 06. 10. 2009, 16:20
Jak je to při cukrovce s medem? Někde jsem četl, že diabetici mohou med požívat, ale jiné prameny uvádějí, že nikoliv.

Odpověď:
09. 11. 2009, 12:22

Dobrý den,

předem své odpovědi se omlouvám za pozdní reakci, ale vzhledem k tomu, že tento dotaz přichází asi 3 měsíce po předchozím, tak jsem na tento servr přestal nahlížet pravidelně. Tedy, na tento jednoduchý dotaz je odpověď poměrně složitá. Med je potravina s vysokým obsahem  sacharidů a sledování obsahu sacharidů je při diabetu jedním ze základních postupů léčby. Zjednodušeně se dá říci, že  sacharidy jsou  základní stavební jednotkou jakékoli diety a bez nich to nejde. Zaléží tedy hlavně na tom kolik jich jíte a jak je jíte. Jedna čajová lžička medu obsahuje 12 g medu a v medu je 80% sacharidů. V této lžičce tedy máte 10g sacharidů a to je například obsah sacharidů, které máte povolené k svačině i při přísné redukční dietě. Takže pakliže držíte redukční dietu, jako diabetik 2 typu můžete si dát k svačině jednu lžičku medu, ale již nic více!  Obecně se dá ale také řici, že při redukční dietě cukrářské a medové výrobky spíše nedoporučujeme. Ale pro štíhlého diabetika typu 2, nebo pro diabetika typu 1 s medem není problém, pakli-že je v normě množství sacharidů, které s ním přijímáme a dle kontrol glykemií glukometrem jsou hodnoty v požadovaném rozmezí.

K podrobnější odpovědi můžete navštívit moji ordinaci v Poliklinice Slaný, kde se Vám mohu více věnovat.

Otázka:
Petr, 29. 04. 2009, 17:00
Všiml jsem si, že některým lidem, kteří jsou silně postiženi cukrovkou, jsou amputovány dolní končetiny. Za jakých okolností je amputace nevyhnutelná?

Odpověď:
30. 04. 2009, 10:53

Amputace dolních končetin při diabetu je nevyhnutelná v případech, kdy je život pacienta bezprostředně ohrožen, či je významně omezena kvalita života. Mezi tyto případy patří 3 hlavní: 1. Septický stav pacienta z důvodu infekce v dolní končetině. 2. Konzervativně nezvládnutá progrese gangrény na dolní končetině 3. Klidové bolesti nereagující na běžná analgetika, pokud není možná cévní operace. Vždy by mělo být snahou uchovat co největší část končetiny a často je lepší dříve provést menší amputaci, například pouze prstů, nežli čekat na rozšíření infekce a riskovat amputaci větší části končetiny. A taktéž je možno říci, že po malé amputaci se kvalita života může i hodně zlepšit, nežli stále léčit ulcerace. Vladimír Lelek
Dnes má svátek Cecílie
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

42.98%

Spíše ano
graf

17.72%

Spíše ne
graf

15.31%

V žádném případě
graf

23.98%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 3278
+-
 
Zprávičky

Založení houbařského spolku

12. 10. 2017, 12:10

Betlémské světlo

12. 10. 2017, 12:08

Tak přece demolice nebude!

12. 10. 2017, 12:01

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát